Pengaturcaraan

  • Cipta Aplikasi Tanpa Pengekodan

    Boleh ke cipta aplikasi tanpa pengekodan?

    Boleh sebenarnya.

    Beberapa perkhidmatan telah wujud sebelum ini dan sedikit sebanyak memberi impak kepada ruangan ini.

    Tapi kebanyakan perkhidmatan tersebut lebih memberi fokus kepada laman sesawang dengan kandungan statik dan juga bagi kategori yang terhad seperti e-dagang dan blog.

    Bagaimana pula kalau kita nak cipta aplikasi yang lebih berbentuk `internal tools` atau alat dalaman seperti rekod kehadiran staf, laporan perbelanjaan ejen, sistem pengurusan calon temuduga kerja/latihan industri di syarikat, dan sebagainya?

    Boleh ke web aplikasi yang disenaraikan tadi memenuhi keperluan yang saya sebutkan ini?

    Memperkenalkan kepada anda satu kategori baharu dalam ruangan ini, iaitu platform pembuatan aplikasi tanpa pengekodan atau `no-code/low-code development platform`.

    Saya meletakkan kategori ini seolah-olah jika Google Sheets dan WordPress berkahwin dan mendapat anak. Google Sheets semua orang tahu adalah perisian `spreadsheet` yang wujud di atas talian, dan WordPress adalah perisian sumber terbuka yang memudahkan mereka yang bukan dari bidang teknikal atau pengekodan untuk menghasilkan laman sesawang sendiri.

    Ini antara senarai servis yang boleh dimasukkan ke dalam kategori ini:

    Senarai ini saya ambil dari ciapan di bawah. Anda boleh baca juga balasan-balasan pada ciapan tersebut untuk senarai tambahan perkhidmatan berkaitan #nocode atau #lowcode

    Dalam senarai tu semua saya dah cuba kecuali DronaHQ dan Parabola. Ada yang dah cuba secara mendalam, ada yang cuba secara permukaan sahaja.

    Dalam pos yang akan datang saya akan tunjuk sedikit macamana servis ini boleh digunakan anda. Tak perlu ada latar belakang pengekodan pun.

    Kalau ada permintaan mungkin dalam masa terdekat ni saya boleh anjurkan sesi FB live juga untuk ajar guna benda-benda ni.

    Pautan Asal Artikel: https://rsmn.github.io/post/20190812-cipta-aplikasi-tanpa-pengekodan/

  • Bagaimana projek sisi menjadi bahasa pengaturcaraan yang paling hangat di planet ini?

    In late 1994, a select group of programmers from across the US met to discuss their new secret weapon.

    Barry Warsaw was one of the 20 or so developers present at that first-ever workshop for the newly-created Python programming language and recalls the palpable excitement among those early users.

    “I can remember one person in particular who said, ‘You cannot tell anybody that I’m here because our use of Python is a competitive advantage.’ It was their secret weapon, right?”

    VIDEO: Author Nick Heath talks to reporter Karen Roby about this Python cover story

    Even at that early meeting, at the then US National Standards Bureau in Maryland, Warsaw says it was evident that Python offered something new in how easy it was to write code and simply get things done.

    “When I first was introduced to Python, I knew there was something special. It was some combination of readability, and there was a joy to writing Python code,” he remembers.

    Today enthusiasm for Python has spread far beyond that initial circle of developers, and some are predicting it will soon become the most popular programming language in the world, as it continues to add new users faster than any other languageMillions of people use Python each day, with the exponential growth in users showing little sign of tailing off.

    Python is used for tasks big and small by professional and amateur developers and is particularly popular among web devs, data scientists, and system administrators. It was Python that earlier this year helped stitch together the first images of a black hole some 500 million trillion km away, just as it’s Python that powers countless hacked-together scripts on desktop PCs worldwide.

    Python plays a pivotal role in some of the world’s best-known organizations, helping Netflix stream videos to more than 100 million homes worldwide, powering the photo-sharing phenomenon Instagram, and aiding NASA in space exploration.

    In some respects, the rise of Python is as surreal and surprising as the British comedy group it was named after, and, in its own niche, the coding language has become just as famous and influential.

    The rest of this exclusive TechRepublic feature is currently only available to TechRepublic and ZDNet members. To keep reading, download the entire story as a free ebook (registration required).

Back to top button
Close