Keselamatan SiberKomputerTeknologi Maklumat

5 Tips Penting untuk Mencegah Penggodaman E-mel

E-mail merupakan antara punca atau vektor penyebaran virus komputer yang boleh menyebabkan data peribadi kita dicuri atau dimusnahkan.

Masih ramai pengguna email yang leka dan masih tidak dapat membezakan antara email yang sahih dan palsu.

5 Tips Penting untuk Mencegah Penggodaman E-mel

1. Periksa (dan kemas kini) keselamatan komputer anda.
Sebilangan besar penggodam mengumpulkan kata laluan menggunakan perisian hasad (malware) yang telah dipasang pada peranti anda. Tidak kira sistem operasi (operating system / OS) yang anda gunakan, pastikan program anti-virus dan anti-malware anda terkini. Pilih tetapan yang akan mengemas kini komputer (computer update) anda secara automatik apabila pembaikan keselamatan baru tersedia. Sekiranya anda sudah menggunakan program antivirus, jalankan imbasan komputer anda secara menyeluruh.

2. Kuatkan kata laluan e-mel anda yang lemah.
Sekiranya kata laluan anda abc123 atau sesuatu yang mudah, maka e-mel anda hanya menunggu masa untuk digodam. Panjangkan kata laluan anda sekurang-kurangnya 10 aksara, dan gunakan huruf besar, huruf kecil, angka dan simbol. Ingatlah untuk melakukan ini setelah program anti-virus dan anti-malware anda dikemas kini atau penggodam juga dapat mengumpulkan kata laluan baru anda.

3. Jangan klik pada pautan yang tidak diketahui.
Perisian hasad atau penggodaman datang kepada anda dari semua sudut; di peti mel di hadapan rumah anda (surat sampah/junk mail) di peti masuk e-mel anda, melalui aplikasi Internet Messenger (IM), laman rangkaian sosial, sembang, forum, laman web, dan juga ke telefon anda. Oleh itu, apa sahaja yang dihantar oleh orang lain kepada anda, jika anda tidak tahu apa itu, janganlah teruja dan klik!

4. Perisian percuma? Fikir semula.
Didik rakan dan keluarga kita. Jangan gunakan PC kita untuk memuat turun sesuatu yang tidak disahkan. Jangan memasang permainan atau perisian percuma kerana banyak perisian percuma di luar sana dijangkiti oleh perisian hasad. Setelah anda memasang, peranti anda digodam!

5. Jangan buka e-mel yang tidak diketahui.
Jangan buka e-mel yang tidak diketahui atau klik lampiran (attachment) dari pengirim yang tidak diketahui. Sebilangan besar lampiran ini mempunyai perisian hasad atau virus. Apabila anda mengkliknya, ia akan menjangkiti peranti anda secara automatik dan menggodam akaun e-mel anda.

Kami harap anda mengikuti 5 Petua ini untuk memastikan e-mel dan data peribadi anda dilindungi. Didik semua rakan dan ahli keluarga anda mengenai 5 petua ini dan beri tahu mereka mengenai ancaman ini. Amalkan tabiat keselamatan siber yang selamat untuk keselamatan e-mel anda dan ingat, pencegahan lebih baik daripada mengubati.

Tags
Papar selanjutnya

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close