Drone

Teknologi drone akan digunakan untuk melindungi sempadan negara, Timbalan Menteri Kewangan Malaysia

KUALA LUMPUR: Angkatan Tentera Malaysia (MAF) sedang membangunkan konsep doktrin dan operasi untuk kenderaan udara tanpa pemandu (UAV) supaya mereka boleh digunakan dengan berkesan dan cekap dalam melindungi sempadan negara.

Timbalan Menteri Pertahanan Liew Chin Tong berkata teknologi UAV didapati berkesan dari segi ketahanan, operasi jarak jauh, keupayaan dan kelebihannya kerana memiiliki banyak sensor.

“MAF bersetuju dan mengakui kepentingan teknologi UAV untuk keperluan semasa dan masa depan sebagai salah satu strategi peperangan serta meningkatkan keupayaannya untuk memantau sempadan darat dan maritim negara.

“MAF sudah menggunakan UAV untuk tujuan pengawasan dan juga bekerja dengan Jabatan Ukur dan Pemetaan Malaysia untuk tujuan pemetaan,” kata Liew semasa sesi soal jawab di Dewan Negara hari ini.

Beliau menjawab Theodore Douglas Lind mengenai samada teknologi drone akan diperkenalkan dan digunakan oleh MAF sebagai strategi perang yang baru untuk terus berdaya saing dengan angkatan bersenjata di negara-negara jiran.

Liew berkata teknologi UAV juga akan digunakan dalam perisikan, pengawasan, pemerolehan sasaran dan aktiviti peninjauan (Istar) dalam “masa sebenar” dan disatukan ke dalam sistem Operasi Centric Operation Centrality (NCO) MAF yang sedang dibangunkan.

“Ini dilihat sebagai pengukuhan sistem pemantauan darat serta ruang udara negara.

“MAF telah lama mempunyai idea untuk mengintegrasikan teknologi dalam pelbagai bidang (dari segi operasinya).

“Kementerian Pertahanan (Mindef) juga akan mengambil kira Revolusi Perindustrian 4.0, termasuk penggunaan dan operasi UAV dan kecerdasan buatan (artificial intelligence). Semua ini akan dilaksanakan dengan sewajarnya, “katanya.

Sumber: Aeronerve Malaysia

Sumber
aeronerve
Papar selanjutnya

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
Close